WAAR KOMT GRANIET STEEN VANDAAN?

Graniet steen is samen met marmer één van de meest kenmerkende natuurstenen. Een aanrechtblad van graniet of marmer heeft een bijzondere allure. De uitstraling is een van de belangrijkste punten wanneer men interesse heeft in keukenbladen van natuursteen.

Overal ter wereld zijn er steengroeven te vinden waar graniet steen ontgonnen wordt. De steen zelf is miljoenen jaren geleden in de aardkorst ontstaan onder extreme hitte en druk. Graniet steen is opgebouwd uit verschillende gekristalliseerde mineralen waarvan kwarts, mica en veldspaat het best vertegenwoordigd zijn in het gesteente. Deze drie mineralen zorgen dan ook voor de typische eigenschappen van graniet.

Is graniet steen goed verkrijgbaar?

Ondanks het feit dat graniet steen vanuit de diepte van de aarde wordt gewonnen, is het gesteente in overvloed aanwezig. Een werkblad van graniet kan dus ook voor u betaalbaar zijn. Het is niet zo zeer de schaarste van het gesteente dat voor de prijs zorgt, maar voornamelijk waar het gesteente vandaan komt, de kwaliteit van het gesteente en hoe het gesteente bewerkt wordt.

Zit er verschil tussen graniet steen?

Ja, er zit wel degelijk een verschil in kwaliteit en uiterlijk tussen graniet stenen over de hele wereld. Graniet stenen afkomstig uit Europa staan bekend om hun bovenmatige hardheid en zijn dan voor ons de nummer één keuze.

Van graniet steen naar graniet aanrechtblad.

Wanneer een graniet steen uit de aardkorst wordt ontgonnen, is het een ruw, onbewerkt materiaal. De steen moet eerst opgesplitst worden in kleinere stukken en daarna gesneden worden zodat deze de gewenste afmetingen heeft voor het soort werkblad dat de klant heeft aangevraagd.

Nadat het graniet in de natuursteen fabriek de juiste afmetingen heeft gekregen, wordt deze geslepen om ervoor te zorgen dat het werkblad geen scherpe randen heeft. Na deze handeling wordt de toplaag van het werkblad voorzien van een afwerking naar keuze. De standaard afwerking is het polijsten van de bovenste laag, waardoor er een prachtig glanzend oppervlak ontstaat.

Hoe lang wordt graniet al door de mens gebruikt?

Uit geschriften en overblijfselen blijkt dat graniet steen al tijdens de tijd van de Egyptische farao’s al werd gebruikt als een belangrijk bouwmateriaal. De extreme hardheid van het gesteente in combinatie met de grote beschikbaarheid maakte graniet steen een aantrekkelijke keuze.

Diezelfde hardheid zorgde wel voor een hoop restricties. Vroeger moest men, om graniet steen de gewenste vorm te geven, uithakken met een hamer en bijtel, een klus die veel tijd en energie in beslag nam. In de moderne wereld nam graniet dan ook in populariteit toe na het ontwikkelen van technieken, zoals het uitsnijden met behulp van een schurende draad, die het op maat snijden van het materiaal vele malen makkelijker werd.

Tegenwoordig vindt u graniet overal terug. Niet alleen in grote bouwprojecten, maar ook in uw keuken, badkamer of woonkamer. Een granieten werkblad is goed bestand tegen krassen, warme objecten, stoten en is bovendien licht in onderhoud. Een ideale keuze dus voor een natuursteen werkblad. Bekijk voor meer informatie onze introductievideo’s.

Wilt u weten hoeveel het gaat kosten om aanrechtbladenbadkamerbladen of tafelbladen van graniet te laten leveren door ons? Vraag dan nu een offerte aan!