Belgisch Hardsteen

Belgisch hardsteen is een kalksteen dat in de volksmond ook wel Belgisch blauwsteen, hardsteen of arduin wordt genoemd. Buiten België en Nederland staat het bekend als limestone. Het materiaal is miljoenen jaren oud en te herkennen aan de blauwgrijze kleur met de bijbehorende aders en fossielen.

Geschiedenis van Belgisch Hardsteen

Hardsteen in België is miljoenen jaren geleden ontstaan door de samenkomst van Crinoïden (zeediertjes met kalkskelet) en een cement van microkristallijn. Door een calcietafzetting is het gesteente door de vele jaren heen aan elkaar gesmeed. Dit gebeurde voornamelijk op de zeebodem. Die zeebodem werd later omhoog geduwd en vormt nu de Ardennen die we kennen. Al vanaf de 12e eeuw wordt hardsteen gebruikt. Er werden onder meer doopvonten van gemaakt. Deze doopvonten konden tot wel 2000 kilo wegen en werden verkocht voor in kerken en kathedralen aan landen als Frankrijk, Duitsland en Engeland.

Samenstelling

Blauw hardsteen bevat +/- 96% calciet (CaCO3), dit is het meest voorkomende mineraal in de meeste kalkstenen. Hardsteen uit België bevat een hoog aandeel aan versteende fauna. Deze resten typeren het materiaal daarom zijn veel voorkomende resten onder meer van schelpen en sponzen. Naast calciet bevat hardsteen secundaire mineralen als kwarts dolomiet, pyriet en fluoriet. De aanwezigheid van de secundaire mineralen verschilt tussen de 1% en 10%

Herkomst van Belgisch Hardsteen

Belgisch hardsteen komt uit twee grote productregio’s 80% van het gewonnen steen komt uit Henegouwen. In België zijn er vier streken waar hardsteen wordt ontgonnen:

Kwaliteit

Aanrechtblad-kopen.nl stuurt altijd op kwaliteit. Hardsteen is in vele gradaties in te schalen, dit loopt van A tot E kwaliteit. (Interieur tot buiten kwaliteit) Het mag duidelijk zijn dat wij voor elk project de beste kwaliteit nemen simpelweg omdat wij alleen de beste kwaliteit willen.

NEEM CONTACT MET ONS OP