Belgisch Hardsteen.

Belgisch hardsteen is een kalksteen wat in de volksmond ook wel Belgisch blauwsteen, hardsteen of arduin wordt genoemd. Het materiaal is miljoenen jaren oud en te herkennen aan blauwe/grijze kleur met de bijbehorende aders en fossielen.

Hoe is Belgisch Hardsteen ontstaan?

Belgisch hardsteen is miljoenen jaren geleden ontstaan door de samenkomst van Crinoïden ( zeediertjes met kalkskelet) en een cement van Microkristallijn. Door een calcieafzetting is het gesteente door de vele jaren heen aan elkaar gesmeed. Dit gebeurde voornamelijk op de zeebodem.

Wanneer is het ontdekt?

Al vanaf de 12e eeuw wordt Belgisch hardsteen gebruikt. Destijds maakte men hier doopvonten van. Dit werd destijds totaal met de hand vervaardigt tot eindproduct. Ondanks het gewicht van zo’n 2000 kilo werden deze doopvonten verkocht aan landen als Frankrijk, Duitsland en Engeland.

Samenstelling.

Blauwe hardsteen bevat +/- 96% calciet (CaCO3), dit is het meest voorkomende mineraal in de meeste kalkstenen. Zoals reeds beschreven bevat Belgisch hardsteen een hoog aandeel aan versteende fauna.Deze resten typeren het materiaal. de veel voorkomende fauna resten zijn onder andere : Schelpen, Bijennesten of Sponzen. Naast calciet bevat Belgisch Hardsteen secundaire mineralen als kwarts dolomiet, pyriet en fluoriet. De samenstelling van de secundaire mineralen verschilt tussen de 1 en 10%

Vindplaats Blauwsteen.

In België zijn er vier streken waar blauwe hardsteen wordt ontgonnen. te weten : Écaussinne, Condroz,Vallei van de Bocq ,Vallei van de Molignée.

Met tegenwoordig twee grote productieregio’s , Henegouwen (80%) en de Ardennen.

Kwaliteit :

Aanrechtblad-kopen.nl stuurt altijd op kwaliteit. Belgisch Hardsteen is in vele gradaties in te schalen, dit loopt van A tot E kwaliteit. ( Interieur tot buiten kwaliteit) Het mag duidelijk zijn dat wij voor elk project de beste kwaliteit pakken, simpelweg omdat wij niet anders kunnen en willen inkopen.

Op de pagina voordelen/nadelen leggen wij u graag meer uit over dit product en op de pagina onderhoud ziet u welke onderhoud u dient te verrichten om het zo mooi mogelijk te houden.

Geef een reactie