NATUURSTEEN ONDERHOUDEN – HET PLEGEN VAN GROOT ONDERHOUD
Of u nu kiest voor een aanrechtblad van graniet, keramiek, composiet of terrazzo, al onze werkbladen zijn van top kwaliteit en zijn ontzettend duurzaam. U hoeft dan ook relatief weinig onderhoud te verrichten aan deze keukenbladen. Toch ontkomt u niet geheel aan natuursteen onderhouden; tenminste, als u wilt dat uw werkbladen zo lang mogelijk er mooi uit blijven zien.
Afhankelijk uit welk steensoort uw keukenblad uw bestaat, zijn er verschillende factoren die mogelijk in de toekomst voor oneffenheden en slijtage kan zorgen. Daarom is het belangrijk om eens in de zoveel tijd een groot onderhoud te plegen. Hieronder leest u waarom en wat u kunt doen.
Natuursteen onderhouden: Waarom ontstaan er vlekken op een aanrechtblad van natuursteen?
Eén van de problemen met natuurstenen oppervlakken, is het ontstaan van vlekken. In sommige gevallen kunnen deze vlekken erg hardnekkig zijn, omdat deze tot diep in het gesteente zijn ingetrokken. Maar hoe is het mogelijk dat deze vlekken in het aanrechtblad ontstaan?
De verklaring zit hem in de dichtheid van het materiaal. Niet alle steensoorten zijn volledig waterdicht. Sommige van deze zijn zelfs behoorlijk poreus zoals marmer. Dat betekent dat vloeistoffen, oliën en vetten door middel van de lege ruimtes in het gesteente in het aanrechtblad kunnen trekken. Wanneer dit gebeurd, wordt het reinigen van de vlek een stuk lastiger. Daarom zult u, wanneer u iets op het aanrechtblad morst, dit zo snel mogelijk met een doek opvegen.
Natuursteen onderhouden: Is het verwijderen van vlekken in een natuursteen keukenblad mogelijk?
Ja, het is mogelijk om hardnekkige vlekken in uw natuursteen werkblad te verwijderen. De manier waarop is afhankelijk van wat de oorzaak van de vlek is. Afhankelijk van waar de vlek uit is opgebouwd, kunt u verschillende middeltjes toepassen. Een ontvetter helpt, vanzelfsprekend, bij het verwijderen van vetvlekken. Voor andere vlekken kunt u weer het beste een schoonmaakmiddel gemengd met water gebruiken.
Natuursteen onderhouden: Hoe voorkom ik dat etensresten en vloeistoffen doorsijpelen in het gesteente
Dit is vooral een bekend probleem bij werkbladen van marmer. Omdat marmer een poreus gesteente is, kunnen vloeistoffen, oliën en vetten door het gesteente heen lopen waardoor er vlekken en kleurschakelingen kunnen ontstaan. Achteraf is het erg lastig om deze oneffenheden uit het gesteente krijgen. Daarom is voorkomen beter dan genezen.
Om dit te voorkomen, is het gebruikelijk om werkbladen, met name die van graniet, van te voren af te dichten. Dit kan bijvoorbeeld door het gesteente te impregneren. Hierbij worden alle lege ruimtes opgevuld met een vloeibaar kunststof zodat het materiaal niet langer meer poreus is.
Over het algemeen zult u een granieten en marmeren werkblad minimaal één keer per jaar moeten impregneren. Als u een keukenblad van graniet of marmer bij ons besteld, bent u voorlopig klaar want wij zorgen ervoor dat het werkblad van te voren in de fabriek afgedicht wordt.
Natuursteen onderhouden: Hoe repareer deuken en krassen in het keukenblad?
Natuurstenen werkbladen zijn erg goed bestand tegen krassen en het ontstaan van scheurtjes, deuken en putjes. Toch kan het gebeuren dat er in de loop van de jaren toch sporen van gebruik te zien zijn in het werkblad. U gebruikt uw aanrechtblad immers iedere dag opnieuw.
Afhankelijk van wat voor soort schade het gaat, zijn er verschillende manieren om slijtage te verhelpen of in ieder geval minder zichtbaar te maken. Kleine deuken zijn bijvoorbeeld relatief eenvoudig te verhullen door een laag epoxyhars aan te brengen en er zijn meerdere methodes om krassen op een werkblad onzichtbaar te maken.
Toch leveren al deze methodes voor het repareren van keukenbladen een hoop gedoe op. Natuursteen onderhouden loont dus, evenals voorzichtig omgaan met uw keukenwerkbladen, wel degelijk.