WAAROM IS HET AFDICHTEN VAN EEN NATUURSTEEN WERKBLAD BELANGRIJK?

Een natuursteen werkblad, ongeacht of het nu gaat om een werkblad van keramiek, dekton of composiet materiaal , is min of meer krasvrij. In tegenstelling tot aanrechtbladen van andere materialen, hebben deze geen onderhoud nodig. Deze materialen zijn namelijk volledig homogeen wat inhoud dat ze waterdicht zijn.

Veel natuurstenen zijn, vanwege hun opbouw, niet volledig waterdicht. Daarom is het van belang dat het oppervlak waterdicht wordt gemaakt. Dit proces wordt ook wel afdichten genoemd. Een veel gebruikte manier om een werkblad waterdicht te maken is het impregneren van natuursteen.

Wat kan er gebeuren als een werkblad niet waterdicht is?

Als een werkblad niet volledig waterdicht is, loopt u de kans dat het oppervlak er na verloop van tijd minder mooi uit gaat zien. Hierdoor ontstaan vlekken, kleurschakelingen en andere oneffenheden.

Omdat natuursteen in veel gevallen poreus is, krijgen vloeistoffen, oliën en vetten de kans om in het werkblad in te trekken. Daarom is het van belang om een aanrechtblad na gebruik meteen schoon te vegen met een schone doek. Met het afdichten van het keukenwerkblad voorkom je dat er vlekken en andere oneffenheden ontstaan. Na deze behandeling is het blad waterdicht en zijn de lege ruimtes in het materiaal opgevuld.

Is elk natuursteen poreus?

Nee, een aantal materialen die onder natuursteen vallen zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld graniet, niet poreus. In ons assortiment gaat het om composiet en keramiek. Omdat deze materialen niet rechtstreeks uit de grond zijn gehaald maar door mensenhanden tot stand zijn gekomen, zijn de eigenschappen van deze materialen anders dan onbewerkt natuursteen.

Welke natuursteen is dan wel poreus?

Voor materialen als terrazzo , marmer en graniet is het aan te raden om deze jaarlijks af te (Laten) dichten. Wanneer u bij aanrechtblad-kopen.nl een offerte aanvraagt, dan zit in de prijs de eerste behandeling al in begrepen. Onze werkbladen worden namelijk in de fabriek al voorzien van een waterdichte laag zodat u de eerste periode geen zorgen hoeft te maken over het doorsijpelen van vloeistoffen.

Hoe gaat het afdichten van een natuursteen aanrechtblad in zijn werk?

Er zijn verschillende methoden om ervoor te zorgen dat een poreuze natuursteen waterdicht wordt. Eén van de meest gebruikte methoden is het impregneren van het gesteente. Bij deze handeling wordt er een laag van vloeibaar kunststof aangebracht over het werkblad. Het kunststof materiaal sijpelt net als vloeistoffen en oliën door het gesteente en vult de lege ruimtes op. Omdat het kunststof materiaal opdroogt en dus hard wordt, kunnen andere vloeistoffen niet meer via deze lege ruimtes het materiaal binnendringen. Dit klinkt misschien heel moeilijk maar dit is het zeker niet! Wanneer u er niet uitkomt dan helpt een van onze natuursteen specialisten u graag verder.

Uw natuursteen aanrechtblad is bij ons af fabriek geïmpregneerd.

Wanneer u bij ons een aanrechtblad bestelt, dan wordt deze waterdicht geleverd, ongeacht uw materiaalkeuze. U hoeft zich dus de eerste maanden geen zorgen te maken over het afdichten van uw keukenwerkblad.