TERRAZZO

Wie een vintage aanrechtblad zoekt, komt meestal uit bij handelaren in oude bouwmaterialen. Het nadeel hiervan is wel dat die handelaren vaak de hoofdprijs vragen en de aanrechtbladen sterk vervuild en of beschadigd zijn. Geen nood. Wij leveren  gloednieuwe terrazzo  – ook wel granito genoemd – aanrechtbladen met dezelfde look en feel als vroeger bij oma thuis. Terrazzo wordt gemaakt van een mengsel van marmer, natuursteen korrels en cement en is oersterk.

Bovendien is er een veel breder scala aan kleuren mogelijk. zo zijn er wel duizenden combinaties mogelijk! Met het toevoegen met bijvoorbeeld glasscherven, spiegeldeeltjes of zelfs parels wordt het blad helemaal zoals u wenst.

Geschiedenis van Terrazzo

De techniek van Terrazzo is al enkele honderden jaren oud. Vijftiende-eeuwse Venetiaanse arbeiders vonden een nieuwe praktische toepassing voor afgekeurd restmateriaal uit de marmergroeve. Ze gebruikten het om vloeren en terrassen van te maken.

Het restmateriaal stortte men in de betonnen vloeren. Per toeval en door vele gebruik sleet de toplaag en kwamen de marmer en natuursteen korrels naar boven. Men vond dit zo mooi dat men er ook andere producten van ging maken.

De ongelijke, grillige brokken marmer werden in klei gedrukt om ze te verankeren. Met platte stenen begonnen ze vervolgens de oneffenheden weg te slijpen. Later werd een speciaal gereedschap, de galera uitgevonden, waardoor de arbeiders rechtop konden staan bij het polijsten. De Galera bestond uit een lange steel met een verzwaard eind, waaraan de slijpsteen was bevestigd. Hiermee konden zij ook beter gebruikmaken van hun lichaamsgewicht.

Het resultaat was echter een oppervlak met een bleek, dof uiterlijk. Later ontdekten de arbeiders dat geitenmelk de marmerkleur en glans goed naar boven bracht.

Anders dan vandaag de dag waaide het product Terrazzo pas veel later Nederland binnen, namelijk pas rond het jaar 1900.

[/row] BEKIJK AL ONZE TERRAZZO NEEM CONTACT MET ONS OP